Austrijski kancelar

Kurc ponudio da organizuje sastanak o Nagorno-Karabahu

17:18, 08.10.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je da se sljedeći krug razgovora visokih zvaničnika Jermenije i Azerbejdžana o situaciji u oblasti Nagorno-Karabah održi u Austriji.

On je prijedlog iznio tokom telefonskog razgovora sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom.

"Izrazio sam nadu u pronalaženje mirnog rješenja tokom današnjeg telefonskog razgovora sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i ponovio ponudu da organizujemo novi krug pregovora dvije strane", napisao je Kurc na Tviteru.

Kurc je naglasio da je Austrija uvijek na strani dijaloga i da će nastaviti da promoviše deeskaliranje situacije i direktne razgovore.

Austrijski kancelar izrazio je zabrinutost zbog eskaliranja situacije u Nagorno-Karabahu, javio je TASS.

"Ne postoji vojno rješenje za ove sukobe. Austrija poziva na prekid sukoba i podržava pregovore pod okriljem zemalja koje predsjedavaju Minskom grupom OEBS", dodao je Kurc.

Pašinjan se prošle godine sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Beču, radi razgovora o pronalaženju rješenja za dogogodišnje sukobe u Nagorno-Karabahu.

Sukobi dvije zemlje eskalirali su 27. septembra, kada su počeli sukobi azerbejdžanske vojske i etničkih Jermena koji žive u Nagorno-Karabahu. Obje strane su prijavile žrtve, uključujući civilne.