Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Budućnost Savjeta Evrope zavisiće od njegove nezavisnosti

19:32, 28.02.2021.
Izvor: Tanjug
Budućnost Savjeta Evrope zavisiće od toga da li će moći da ostane nezavisan, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov generalnoj sekretarki Saveta Evrope Mariji Pejčinović Burić povodom 25. godišnjice članstva Rusije u toj organizaciji.

Uvjeren sam da budućnost Savjeta Evrope zavisi od njegove sposobnosti da sačuva nezavisnost i svoju istinsku zajedničku evropsku prirodu, a ne da bude talac pristupa i stavova Unije, da radi bez dvostrukih standarda u interesu svih zemalja kontinenta – izjavio je Lavrov, prenosi TAS S.

On je ocijenio da iskustvo posljednjih godina pokazuje koliko je važno spriječiti Parlamentarnu skupštinu SE da sklizne u arenu za poravnanje računa, suzdržati se od nametanja nesuglasnih dokumenata i pobrinuti se da aktivnost Evropskog suda za ljudska prava bude oslobođena političke i ideološke pristrasnosti.

Najviši ruski diplomata naglasio je da se autoritet Savjeta Evrope ruši zbog nedostatka odgovarajuće reakcije na kršenja ljudskih prava poput diskriminacije Rusa i stanovništva koje govori ruski u Ukrajini i baltičkim zemljama.

– Organizacija koja je nastala iz ruševina Drugog svetskog rata ne sme biti ravnodušna prema manifestacijama istorijskog revizionizma i veličanju nacističkih saradnika – dodao je ministar.

Lavrov je Pejčinović Burićevoj čestitao jubilej i poželio Savjetu Evrope „jedinstvo, stabilnost i istrajnost u težnji ka ciljevima postavljenim u njegovoj povelji u interesu svih Evropljana”.