Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Međunarodno kontrolisana zona nije dobra ideja

18:01, 25.10.2019.
Izvor: Srna
Ideja o uspostavljanju bezbjednosne zone koju će u sjeveroističnoj Siriji kontrolisati NATO nije dobra, jer su Rusija i Turska već postigle sporazum o rješenju za situaciju u zemlji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare u Kirkenesu istakao da je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg "počeo da daje čudne izjave" o tome kako pojedine članice Alijanse podržavaju takvu ideju, a da druge nisu pokazale poseban entuzijazam u vezi sa tim.

"Pošto kažu da NATO želi da preuzme odgovornost (za uspostavljanje bezbjednosne zone u sjeveroistočnoj Siriji), naravno da u toj ideji nema ništa dobro. Postoje rusko-turski sporazumi koje su podržali i Damask i Kurdi i oni moraju da se sprovedu", rekao je Lavrov.

Komentarišući dalje inicijativu o međunarodno kontrolisanoj bezbjednosnoj zoni, koju je predstavila njemački ministar spoljnih poslova Anegret Kramp Karenbauer, šef ruske diplomatije je podsjetio da je takva ideja odmah naišla na kritike drugih dijelova njemačkih vlasti, javio je TASS.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u utorak, 22. oktobra, u Sočiju memorandum o zajediničkim postupcima usmjerenim ka pronalasku rješenja za situaciju na sjeveroistoku Sirije.

Potpisanim dokumentom predviđeno je da ruska vojna policija i sirijski graničari uđu na sirijsku stranu granice između Rusije i Sirije i da obezbijede povlačenje boraca i oružja kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG) na 30 kilometara od granice.

Kurdskim snagama je za povlačenje određen rok od 150 časova.