Ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov: Moguća da će se indijska vakcina proizvoditi u Rusiji

16:44, 06.04.2021.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nije isključio mogućnost da se neka od indijskih vakcina protiv Kovid 19 proizvodi u Rusiji u sklopu zdravstvene saradnje dvije zemlje.

"Ne isključujemo da će dalja saradnja na ovom planu obuhvatiti proizvodnju indijske vakcine u Rusiji", izjavio je ruski ministar na konferenciji za novinare nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom, prenosi TASS.

Agencija navodi da je Lavrov naglasio da će o tom pitanju stručnjaci dati posljednju riječ na osnovu maksimalne efikasnosti takve saradnje.

On je rekao da je, takođe, Ruski fond za direktna ulaganja u procesu potpisivanja ugovora sa nekoliko indijskih kompanija za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Indiji, u obimu od 700-750 miliona doza.

Trenutno Indija proizvodi dvije vakcine - "Kovišild", što je lokalni naziv vakcine Okford-AstraZeneka, i "Kovaksin" koju proizvodi lokalna firma Barat Biotek, dok oko 20 proizvođača vakcina traži dozvolu za upotrebu u toj zemlji, uključujući i Rusiju i Sputnjik V.