Šef ruske diplomatije

Lavrov "očitao bukvicu" Pompeu o Venecueli

20:51, 02.03.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je s američkim kolegom Majkom Pompeom o situaciji u Venecueli, kao i o mogućnosti da se organizuju bilateralne konsultacije o venecuelanskoj tematici, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Telefonski razgovor je, kako je navedeno, održan na inicijativu SAD.

"Sergej Lavrov je osudio američke prijetnje na račun zakonitog rukovodstva Venecuele, jer je to neprikriveno miješanje u unutrašnje poslove suverene države i najgrublje narušavanje međunarodnog prava", navedeno je u saopštenju.

Lavrov je naglasio da podstrekivanje i destruktivno spoljno mješanje "pod licemjernim izgovorom ukazivanja humanitarne pomoći" nemaju ničeg zajedničkog s demokratskim procesom.

"Povodom prijedloga Vašingtona da se održe bilateralne konsultacije o venecuelanskoj tematici ukazano je da smo mi na to spremni, ali da je neophodno neposredno se rukovoditi principima Povelje Ujedinjenih nacija, jer samo Venecuelanci imaju pravo da određuju svoju budućnost", saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da su se tokom razgovora o drugim međunarodnim pitanjima Lavrov i Pompeo dogovorili da se nastave kontakti na nivou eksperata o Siriji, Avganistanu i Korejskom poluostrvu.