Šef ruske diplomatije

Lavrov: Odsustvo normalnosti u odnosima nikome ne koristi

12:07, 05.02.2021.
Izvor: Srna
Odsustvo normalnosti u odnosima Rusije i EU nikome ne koristi, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na početku sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

"Glavni problem sa kojim se suočavamo je odsustvo normalnosti u odnosima između Rusije i EU, dva ključna igrača na evroazijskom prostoru. To, naravno, nije zdrava situacija i ona nikome ne donosi korist", rekao je šef ruske diplomatije.

On je dodao da je Moskva spremna da odgovori na svako pitanje koje Borelj namjerava da postavi.

Borelj je ocijenio da je u odnosima između EU i Rusije postoji složena i napeta situacija, između ostalog i zbog slučaja Alekseja Navaljnog, ali da između dvije strane i dalje postoje geografske, kulturne, istorijske i ekonomske veze.

Brisel se zalaže za dijalog s Moskvom, bez obzira na probleme u odnosima, poručio je Borelj.

"Bez obzira na probleme, izlaz nije stvarati između nas zid ćutanja. Upravo zbog toga moja današnja posjeta predstavlja mogućnost da se razmotri sve što je za nas važno, i ono što nas brine i ona pitanja koja imaju potencijal", rekao je Borelj.

On je dodao da dvije strane na sastanku mogu da razmotre mogućnosti za saradnju u kontekstu nove geopolitičke perspektive u svijetu poslije pandemije kovida 19, pred kojom su i Moskva i Brisel.

Šef evropske diplomatije izjavio je i da je posjetu Moskvi započeo susretom sa predstavnicima građanskog društva.

Borelj je u posjeti Rusiji do 6. februara.

Uoči posjete on je najavio da sa ruskim ministrom planira da razgovora o Ukrajini, iranskom nuklearnom problemu i borbi protiv virusa korona.