Ministar spoljnih poslova Rusije

Lavrov: Rusija zabrinuta zbog pojačanih aktivnosti NATO-a

15:59, 18.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Rusija i Bjelorusija zabrinute su zbog pojačanih aktivnosti NATO-a blizu granica dvije zemlje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na zajedničkom sastanku odbora ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje rekao da su Moskva i Minsk saglasni o situaciji u evroatlantskom regionu.

"Zabrinuti smo zbog nastavka vojnog unapređivanja i pojačanih vojnih aktivnosti NATO-a blizu naših granica", istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije naglasio je da Rusija i Bjelorusija smatraju da je ključno da se postupci NATO-a posmatraju u okviru obaveza svih zemalja članica OEBS-a da ne grade svoju bezbjednost na uštrb bezbjednosti drugih zemalja.

Lavrov je tokom sastanka rekao da su Rusija i Bjelorusija saglasne da je uvođenje jednostranih sankcija protivno međunarodnom pravu i da podriva povjerenje na svjetskoj sceni.

On je podsjetio da SAD i EU pribjegavaju unilateralnim sankcijama, čije uvođenje predstavlja kršenje Povelje UN, javio je TASS.

Ruski ministar napomenuo je da se Rusija i Bjelorusija razgovorima o akutnim problemima i negativnim pojavama na međunarodnoj sceni zalažu za ujedinjenje, a ne otuđivanje i stalno negativne scenarije kada se radi o bilateralnim odnosima sa trećim zemljama.

Lavrov je dodao da se Moskva i Minsk zalažu za razvoj i prepoznavanje konstruktivnih rješenja.