Rusija

Moskva otkriva još pet spomenika za žrtve Holokausta

18:16, 08.11.2019.
Izvor: Srna
U Rusiji će sljedeće sedmice biti otkriveno pet novih spomenika za žrtve Holokausta, saopšteno je iz pres-službe Ruskog jevrejskog kongresa /REC/.

Iz Kongresa ističu da će spomenici biti podignuti u okviru memorijalnog programa "Vraćanje dostojanstva" i da će se svi nalaziti na mjestima na kojima su nacisti izvršili masovna ubistva tokom okupacije.

"Većina pogubljenih bili su starije osobe, žene i djeca, mirni građani Sovjetskog Saveza jevrejskog porijekla, koji su osuđeni na uništenje samo zbog svoje nacionalnosti", naglašava se u saopštenju.

Pres-služba dodaje da je REC dobio dozbolu da otvori granitne obeliske sa davidovom zvijezdom i pločicama sa imenima ubijenih, javio je TASS.

Spomenici će biti otkriveni u selima Divno, Podgorna, Grigorpolisko i Soldatsko-Aleksandrovsko u Stavropoljskoj oblasti, kao i u gradu Veliž u Smolenskoj oblasti.

Glavni učesnici programa "Vraćanje dostojanstva" – REC, Centar za Holokaust i Fondacija Eben-Ezer za hrišćane evangeliste – otvorili su 70 spomenika žrtvama Holokausta za deset godina postojanja ovog projekta.