Moskva: SAD ćute o planovima razmiještanja nuklearnih sistema

22:00, 21.04.2021.
Izvor: Tanjug
Vašington se namjerno ne oglašava povodom planova o razmeštanju novih nuklearnih sistema, izjavila je danas predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom objavljivanja izveštaja Stejt departmenta naslovljenog sa: "Pridržavanje i usklađenost sa kontrolom i neširenjem naoružanja i sporazumom o razoružanju u 2021. godini".

"U izvještaju se ne pominju "tektonske promjene" na polju evropske bezbjednosti nastale kao posljedica širenja vojno-strateške infrastrukture NATO prema granicama Rusije i planovima SAD da rasporede nove sisteme nuklearnog naoružanja", ukazala je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je ocijenila da su američke optužbe protiv Rusije u vezi s kontrolom naoružanja neosnovane i da služe da se prikriju destruktivne aktivnosti Vašingtona istakavši da rusko ministarstvo spoljnih poslova smatra da je pristup Stejt departmenta - ciničan.

"Ozbiljna analiza stanja u ovoj sferi zamenjena je neprikladnim pokušajima da se optuži Rusija iako Moskva čuva sve svoje ne-strateško nuklearno naoružanje na svojoj teritoriji", predočila je predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije.