Evakuisane posade

Na korak do rata u Omanskom zalivu, napadnuti tankeri

15:28, 13.06.2019.
Thumbnail
Naftni tanker u vlasništvu norveške firme "Frontlajn" pogođen je torpedom u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, blizu grada Fudžairah. 

Naftni tanker i dalje je u plamenu u Omanskom zalivu, ali nije potonuo, saopštio je danas portparol firme pozivajući se na informacije sa obližnjeg broda.

Tehnički operator broda "Front alter" saopštio je da uzrok eksplozije još nije poznat. 

Mediji su ranije prenijeli, pozivajući se na neimenovane izvore, da su dva tankera napadnuta u Omanskom zalivu i da je jedan od njih pogođen torpedom. 

Thumbnail

Posade oba broda su evakuisane i prebačene u obližnju iransku luku Jask, javila je iranska državna agencija IRNA.

IRANCI PREVEZLI U LUKU 44 MORNARA

Iranski timovi za potragu i spasavanje preuzeli su 44 mornara sa dva oštećena tankera u Omanskom zalivu, javila je danas državna agencija IRNA pozivajući se na neimenovani izvor.

Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi se u izvještaju. 

Jedan od brodova je tanker koji je pod zastavom Maršalskih ostrva plovio iz Katara prema Tajvanu u trenutku kada je na njemu izbio požar dok je bio na oko 40 kilometara od Jaska. 

Dvadeset tri člana posade napustila su brod poslije izbijanja požara. NJih je preuzeo brod koji je bio u prolazu i predao ih iranskom spasilačkom plovilu. 

Drugi tanker je pod zastavom Paname plovio iz luke u Saudijskoj Arabiji prema Singapuru kada je i na njemu izbio požar dok je bio udaljen oko 45 kilometara od Jaska. 

Brod je napustio 21 član posade, a preuzeli su ih iranski timovi za potragu i spasavanje, navodi IRNA

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif nazvao je napad na dva tankera u Omanskom zalivu "sumnjivim" i pozvao na regionalni dijalog kako bi se izbjegle tenzije.

On je na "Tviteru" napisao da su napadi na naftne tankere, koji su povezani sa Japanom, izvršeni tokom sastanka japanskog premijera Šinza Abea i iranskog vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneja, koji su se sastali kako bi održali "opširne i prijateljske razgovore". 

Zarif je naglasio da je održavanje predloženog iranskog Regionalnog foruma za dijalog imperativ. 

Mediji su ranije javili da je naftni tanker u vlasništvu norveške firme "Frontlajn" pogođen torpedom u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, blizu grada Fudžairah. 

Bezbjednost u Persijskom zalivu je od velike važnosti za Iran, izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani.
On je rekao da je Teheranu od velike važnosti bezbjednost u osjeljivom području Persijskog zaliva, na Bliskom istoku, u Aziji i cijelom svijetu.