Novi detalji o napadu u Omanskom zalivu

Na tankeru bilo 11 Rusa, Iran spreman da podigne nivo bezbjednosti

17:33, 13.06.2019.
Izvor: Beta
Thumbnail
Novi detalji o dva naftna tankera pogođena u Omanskom zalivu, od kojih jedan i dalje gori. Na jednom je bilo 11 Rusa, članova posade. Kakve veze ima Japan?

Svjetska vijest broj jedan ovog dana je napad na dva tankera koji se dogodio u Omanskom zalivu rano jutros. Prema navodima Rojtersa, tankeri puni nafte gađani su torpedom, a jedan od njih i dalje gori.

Thumbnail

Prema dosadašnjim podacima, pogođeni su tankeri kompanije "Frontlajn" i "Kokuka kurejdžes", koji je plovio pod zastavom Paname. Drugi mediji naveli su da je riječ o tankerima norveških kompanija, dok iranski ministar spoljnih poslova navodi da su napadnuti tankeri povezani s Japanom.

Da stvar postane zanimljivija, napad se dogodio baš u trenutku kada je u Teheran došao japanski premijer Šinzo Abe, zbog čega je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocijenio da samo reći „sumnjivo“ nije dovoljno da bi se dobro opisalo ono što se jutros dogodilo.

Treba pomenuti i da ovaj, posljednji incident s tankerima koji prevoze naftu, dolazi mjesec dana od prethodnog, kada su u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata napadnuta dva tankera Saudijske Arabije, koji su prenosili naftu za SAD.

Iz Vašingtona je odmah prstom uprto u Iran te su tenzije između te dvije zemlje dignute na najviši nivo. Sada je situacija postala zaista ozbiljna i dalji porast tenzija je sasvim izvjestan, ocijenio je na svom nalogu na Tviteru diplomata Karl Bilt.

Prema najnovijim informacijama, Iran je saopštio da je spreman da podigne nivo bezbjednosti u svojim vodama, nakon ovog posljednjeg napada.

Sputnjik je prenio i da je s jednog od napadnutih tankera evakuisano 11 Rusa, koji su bili posada "Frontlajnovog" tankera. AFP, AP, Rojters i ostale svjetske agencije prenijele su da su ukupno evakuisane 44 osobe i da nema poginulih.

Međutim, kontradiktorni su izvještaji tome da je "Frontlajnov" tanker, u međuvremenu potonuo, nakon niza eksplozija na njemu.

EU pozvala na izbjegavanje pomorskih provokacija kod Irana

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je danas na izbjegavanje "provokacija" u Zalivu kod Irana gdje su se dva tankera zapalila, a moguće je da su bili mete napada.

"U tom regionu nisu potrebni novi uzroci destabilizacije i tenzija, i zbog toga Visoka predstavnica ponovo poziva na najveću uzdržanost i izbjegavanje provokacija", izjavila je njena portparolka Maja Kocijančič.