Napadnut Tel Aviv: U jeku nereda i sukoba u Izraelu, mobilisana i kćerka Gorana Mektića

21:04, 11.05.2021.
Izvor: Tanjug
Danima se u Izraelu organizuju demonstracije Palestinaca koji žive u ovoj zemlji, a neki protesti prerasli su u sukobe sa izraelskom policijom koja je juče uhapsila najmanje 15 ljudi.

U jeku nereda, u Izraelu se mobilišu i žene, a među njima je i kćerka Srbina Gorana Mekića koji u ovoj državi živi već 30 godina.

Podsjetimo, Palestinci demonstriraju zbog intervencija policije u Jerusalimu, posebno u krugu džamije Al Aksa, tokom kojih je samo juče povrijeđeno više stotina ljudi, prenosi jerusalimski dnevnik Tajms of Izrael, navodi Tanjug.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Nazareta, Haife, Šaframa, Sagev Šaloma i manjih gradova kao što su Eksal, Kafr Manda i Nahaf.

Inače, Goran je u Izraelu završio fakultet u postao uspješan u kibucu – poljoprivrednoj organizaciji zadružnog tipa.

Goran se odmah nakon završetka vojnog roka 1993. godine odlučio da iz Beograda ode u zemlju svoje prabake i svog pradeke po majci.

Podsjetimo, ranije danas Palestinska organizacija Hamas zaprijetila je da će raketirati Tel Aviv ukoliko se udari na Gazu nastave. Odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu najavio je prethodno da će pojačati snagu i učestalost napada na Pojas Gaze.

Izrael je danas pojačao vazdušne udare na Gazu, ali rakete pogađaju već drugi dan za redom i izraelske gradove.

Kasnije večeras u Tel Avivu su prestale sa radom sirene koje najavljuju vazdušnu opasnost