Zabilježen prvi slučaj u Los Anđelesu

Od koronavirusa stradalo najmanje 80 osoba

08:42, 27.01.2020.
Izvor: Blic
Broj žrtava koronavirusa popeo se na 80, a potvrđena je zaraza kod još više stotina pacijenata, čime je broj zaraženih prešao 2.700 ljudi od kojih je najmanje 461 osoba u kritičnom stanju.

Kineska provincija Hainan je potvrdila prvi smrtni slučaj u toj regiji od posljedica koje je izazvao koronavirus, u SAD su potvrđena tri nova slučaja u Los Anđelesu i u Arizoni, pa je broj oboljelih porastao na pet, a prema zvaničnim podacima, potvrđeno je da je obolio i student u Sidneju.

Broj oboljelih svakodnevno raste, pa se na momente čini kao da se crna statistika povećava iz sata u sat. Najkritičnije je u kineskom gradu Vuhan, koji je epicentar epidemije.

Samo u posljednja dva dana preminulo je nekoliko desetina osoba, a informacije o koronavirusu i dalje nisu potpune, što otvara mogućnost i za brojne spekulacije, podsjeća Gardijan.

Kineske vlasti su saopštile da se virus prenosi sa čovjeka na čovjeka i da to može da se dogodi i prije nego što se pojave prvi simptomi koji umnogome podsjećaju na grip. Respiratorni sistem je prvi na udaru, a među glavnim simptomima jeste povišena tjelesna temperatura.

Upravo zbog toga, kineske vlasti su postavile specijalne uređaje na svim aerodromima ne bi li detektovale potencijalno zaražene ljude, a mnoge lokacije su stavljene pod karantin zbog kritičnosti situacije.

Primjera radi, grad Vuhan je u potpunom karantinu već danima, dok je vanredno stanje uvedeno u još desetak drugih gradova. Na snazi je i zabrana javnog prevoza, a sve mjere utiču na desetine miliona osoba samo u Kini.

Inače, valja napomenuti i da broj novootkivenih slučajeva raste takvom brzinom da je Kina odlučila da sagradi nove bolnice, a ljekari i drugo medicinsko osoblje angažovano je iz cijele zemlje u pokušaju da se zaustavi dalje širenje zaraze. Snimci koji stižu iz tamošnjih bolnica su dramatični, u najmanju ruku.

Dokaz u prilog tome je i viralan snimak medicinske sestre koja na jednoj od rijetkih pauza plače uzvukujući: “Ne mogu više! Ne mogu ovo da podnesem!”