SAD

Osuđenik na smrtnu kaznu želi streljački vod, a ne smrtonosnu injekciju

10:29, 21.04.2021.
Izvor: ATV
Zejn Majkl Flojd, osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva četvoro ljudi u pucnjavi 1999. godine, traži od države Nevade da se kazna izvrši streljačkim vodom, a ne injekcijom.

Njegovi advokati navode da ovo nije taktika za odlaganje kazne, već da bi drugi metod bio "manje bolan“.

Da bi protokol primjene smrtne kazne bio promijenjen, odbrana mora da predloži alternativni metod, na šta su advokati predložili da su pucnji "najhumaniji način“.

"Egzekucija streljačkim vodom je brža i manje bolna od smrtonosne injekcije“, rekli su Flojdovi advokati a prenosi CBS.

Nevada je nekada dozvoljavala smrtnu kaznu streljačkim vodom, ali zakon danas zahteva korišćenje injekcije. Flojdov slučaj je, inače, prvi put u poslednjih 15 godina u Nevadi da se planira smrtna kazna.

Predlog Flojdovih advokata dolazi u trenutku kada zakonodavci te države razmatraju ukidanje smrtne kazne, navodi KLAS-TV. Zakon kojim bi ona bila ukinuta prošle godine je prošao donji dom i poslat je u državni Senat.

Sa druge strane, tužioci kažu da će već narednog meseca tražiti nalog za egzekuciju, a mogući termin mogao bi već da bude u junu.

Samo tri države – Misisipi, Oklahoma i Juta – i američka vojska dozvoljavaju smrtnu kaznu streljanjem. Poslednji put kada je taj metod korišćen bio je u Juti 2010. godine.