Virus ostao bez domaćina

Ovo je prvi grad koji je stekao kolektivni imunitet: Platili su skupu cijenu, ali korone nema

09:26, 25.09.2020.
Izvor: jutarnji.hr
Brazilski grad Manaus, koji je bio razorno pogođen pandemijom korona virusa, možda je imao toliko mnogo zaraženih da su njegovi stanovnici izgradili "kolektivni imunitet", navodi se u preliminarnoj studiji.

Tokom maja virus se toliko brzo širio Manausom, najvećim gradom u Amazoniji, da su izvještaji iz prepunih bolnica bili dramatični, a broj sahrana povećao se pet puta u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ubrzo je uslijedio rapidan i neobjašnjiv pad broja zaraženih i umrlih.

Grupa od dvadesetak naučnika iz Brazila i Velike Britanije sad tvrdi da je ustanovila zašto - virus je ostao bez domaćina. 

U studiji koja još nije prošla recenziju ostalih naučnika, grupa koju je vodila Ester Sabino s Instituta za tropsku medicinu pri Univerzitetu Sao Paulo, analizirala je uzorke iz gradske banke krvi i testirala ih na antitijela korona virusa. Prema njihovoj procjeni, od prvog slučaja u martu korona virusom je bilo zaraženo između 44 i 66 odsto stanovnika Manausa. 

To bi moglo biti dovoljno da se u gradu s 1,8 miliona stanovnika stvorio imunitet krda.

Neobično visoka stopa infekcije upućuje na to da je kolektivni imunitet imao značajnu ulogu u kasnijoj fazi epidemije, napisali su naučnici u studiji koja je objavljena na portalu medRxiv, prenosi Jutarnji.

- Svi pokazatelji ukazuju na to da je tako velika izloženost virusu smanjila broj novih slučajeva zaraze i smrti u Manausu - izjavila je Sabino, profesorka medicine na Univerzitetu Sao Paulo koja je koordinirala studiju.

Manaus je na vrhuncu zaraze u maju bio poprište jezivih prizora iz zagušenih bolnica, iskopavanja masovnih grobnica i tijela koja su se gomilala u hladnjačama. Tada je u onde dnevno umiralo nešto manje od 80 ljudi. Taj prosjek dramatično je pao posljednjih sedmica, na 3,5 smrti dnevno.

Međutim, stručnjaci ističu da je pokušaj stvaranja kolektivnog imuniteta opasan put.

- Zajednički imunitet putem prirodne infekcije nije strategija. To je znak da vlada nije uspjela da kontroliše zarazu i to je platila velikim gubitkom života - rekao je Florian Kramer, profesor mikrobiologije u univerzitetskoj bolnici Mount Sinai u Njujorku. Drugi stručnjaci upozoravaju da bi imunitet krda mogao biti kratkog vijeka.

U Manausu je 2.462 ljudi umrlo od covida-19. Da je spomenuti grad država, imao bi drugi najviši mortalitet na svijetu sa 100,7 smrti na 100.000 stanovnika.