Njemačka negoduje

Papa podržao ukidanje patenta na vakcine protiv korone

13:34, 08.05.2021.
Izvor: Hina
Papa Franjo je podržao odricanje intelektualnog vlasništva nad vakcinama protiv koronavirusa, podržavajući tako prijedlog američkog predsjednika Džo Bajdena kojem se protive neke evropske države, među kojima je Njemačka. 

U govoru na koncertu održanom za prikupljanje sredstava za promicanje ravnopravnog pristupa vakcinama, Papa je naglasio da je svijet zaražen "virusom individualizma". 

"Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam koji sprečava na primjer internacionalizam vakcina", izjavio je u unaprijed snimljenoj videoporuci.

"Druga je varijanta kada prava tržišta, intelektualnog tržišta ili intelektualnog vlasništva postavimo ispred zakona ljubavi i zdravlja čovječanstva", dodao je, podsjećajući na veliki broj umrlih od koronavirusa.

Mnoge zemlje negoduju

Njegovi komentari nadovezuju se na raspravu o tome trebaju li se farmaceutske kompanije odreći patenta na vakcine. 

S obzirom na apele iz Indije, Južne Afrike i više od 100 ostalih država, Bajden je u srijedu podržao ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv bolesti covid-19. 

Mnoge evropske zemlje, primjerice Njemačka i Francuska, u petak su izrazile negodovanje oko tog prijedloga, tvrdeći da su za zaustavljanje pandemije najvažnije brža proizvodnja i distribucija vakcina.