NATO ljut na ruske pilote

Piloti F-18 podvili rep i pobjegli

21:39, 14.08.2019.
Izvor: Sputnjik
Manevar ruskih pilota tokom incidenta iznad Baltika u kojem se lovac NATO-a približio grupi ruskih vojnih aviona, u kojoj se nalazio i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, predstavnik NATO-a ocijenio je kao nebezbjedan.

„Nakon što je izvršena procjena namjera ruskih aviona, dva lovca F-18 su skrenula lijevo kako bi se odvojila od aviona koji su presreli“, citira Si-En-En predstavnika NATO-a.

„Malo prije toga, jedan od ruskih lovaca Su-27 je takođe skrenuo lijevo i umalo presjekao putanju jednog od F-18 na nebezbjedan način“, izjavio je predstavnik NATO-a.

„Zahvaljujući brzoj i profesionalnoj reakciji pilota jednog od F-18, izbjegnuta je potencijalno opasna situacija za oba aviona“, naveo je on.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da se incident dogodio kada je avion sa ministrom, u pratnji dva lovca Su-27 Baltičke flote Rusije, iz Kalinjingrada letio u Moskvu. Avionu, u kojem se nalazio Sergej Šojgu, pokušao je da se približi F-18, ali su piloti ruskih lovaca otjerali avion NATO-a, ne dozvoljavajući mu da se približi.