Pokrenut mehanizam za rješavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma

16:00, 14.01.2020.
Izvor: Sputnjik
Njemačka, Francuska i Velika Britanija najavile su pokretanje mehanizma za rješavanje sporova u okviru iranskog nuklearnog sporazuma.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova triju zemalja navodi se da su oni primorani na to zbog odbijanja Teherana da ispuni svoje obaveze iz sporazuma.

Predaja slučaja zajedničkoj komisiji u okviru mehanizma za rješavanje sporova predviđena je Članom 36 nuklearnog sporazuma, navodi se u dokumentu.

Ministri su naglasili da je Iran sam odlučio da ne koristi mehanizam za rješavanje sporova, te stoga "nema zakonskih osnova da ne ispunjava sporazum".

Autori izjave podsjetili su da je u decembru trojka upozorila Iran na moguće posledice.

"Umjesto da promjeni politiku, Iran je odlučio da izvršava svoje obaveze u još manjem obimu", navodi se u saopštenju o posljednjoj fazi smanjenja obaveza Teherana od 5. januara.

Ministri naglašavaju da pokreću mehanizam za rješavanje sporova "iskreno i sa visokim ciljem očuvanja nuklearnog sporazuma, kao i sa nadom da će se konstruktivnim dijalogom naći izlaz iz ovog ćorsokaka i krenuti napred, ostajući u okviru dogovora".

U dokumentu se dodaje da Njemačka, Francuska i Velika Britanija nemaju namjeru da vrše pritisak na Iran, ali žele da ga podstaknu da se vrati na poštovanje sporazuma.

"I dalje smo uvjereni da ovaj inovativni međunarodni sporazum i njegova primjena za neširenje (nuklearnog) oružja služe zajedničkim interesima politike bezbjednosti i jačaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima", piše u saopštenju.

Ministri su, takođe, izrazili zahvalnost Rusiji i Kini koji ostaju u sporazumu i rade na njegovom očuvanju.

Sa svoje strane, izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije izjavio je za Sputnjik da Moskva smatra upotrebu mehanizma za rješavanje sporova "neprihvatljivom", pošto je "u suprotnosti sa ciljevima i smislom Zajedničkog akcionog plana".

Iran i "šestorka" međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Njemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Dogovor u svom izvornom obliku nije preživio ni tri godine. Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. objavile saopštenje o jednostranom povlačenju iz njega i vraćanju strogih sankcija Iranu. Iran je najavio postupno smanjenje svojih obaveza u okviru sporazuma.

Foto: AP Mohammad Berno