Francuska na nogama

Policija ispalila suzavac na demonstrante, ulice u plamenu

09:26, 03.06.2020.
Francuska policija ispalila je rano jutros suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili kako bi obilježili četvrtu godišnjicu ubistva muškarca tamnije puti, koga je ubila policija.

Francuz Adam Traore ubijen je 2016. godine u jednoj policijskoj operaciji, sličnoj onoj u kojoj je nedavno ubijen Džordž Flojd u SAD.

Policija je upotrebila suzavac kada su pojedini učesnici protesta zapalili vatru i postavili barikade na aveniji Kliči na sjeveru Pariza koja je bila prepuna smeća i srče, prenosi Rojters.

Kako se navodi, učesnici protesta okupili su se uprkos zabrani policije zbog rizika od nereda i širenja korona virusa.

Porodica Traore krivi policiju za smrt Adama navodeći da je policija primjenila neprimjerenu silu i da su u obaranju muškarca učestvovala tri žandara.

Francuska žandarmerija upotrebila je i sinoć suzavac da rastjera demonstrante sa ulica Pariza koji su palili i razbijali u znak protesta protiv rasne nepravde, policijske brutalnosti i nasilne smrti Amerikanca Džorža Flojda u Mineapolisu.

U početku, demonstranti su klečali s podignutim pesnicama, dok su vatrogasci pokušavali da ugase vatre koje su gorijele na ulicama francuske prestonice, ali su protesti ubrzo prerasli u masovni izliv bijesa i destrukcije.