Njemačka

Poljoprivrednici traktorima blokirali saobraćaj u Berlinu

16:26, 22.10.2019.
Izvor: Srna
Više od 200 poljoprivrednika traktorima su blokirali saobraćaj u centru Berlina, nezadovoljni politikom u vezi sa agrarom i klimom.

Protesti koje je organizovao neprofitni pokret "Seoska zajednica stvara vezu" počeli su juče ujutru u njemačkoj državi Brandenburg, nakon čega su učesnici krenuli ka parku Tirgarten blizu vladine četvrti u Berlinu.

Pojedini poljoprivrednici, koji se pridružuju protestima, kreću se ka parku.

Pojačane policijske snage pokušavaju da spriječe ulazak kolone traktora u centar grada, a ulice blizu parka su djelimično blokirane do 12.00 časova.

Demonstranti su ugasili motore vozila i saopštili da namjeravaju da ostanu u Tirgartenu dok ne stigne još demonstranata, javio je "Sputnjik".

Oni koji se protive politici njemačke Vlade, tačnije takozvanom paketu za životnu sredinu kojim se uvode skuplje takse na emisije ugljenika, viđeni su na haubama vozila.

Njemačka Vlada predstavila je u septembru plan u vezi sa klimatskim promjenama za period do 2030. godine. Planirane mjere uključuju veće takse na emisije ugljendioksida, povećane cijene benzina, dizel goriva, gasa i mazuta.

Planom je prednost data kupcima ekoloških sistema grijanja.

Troškovi programa iznose 50 milijardi evra.