"Šire haos na Bliskom istoku"

Pompeo: Iran je aktivna prijetnja američkim interesima

10:30, 12.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki državni sekretar Majkl Pompeo rekao je da Iran predstavlja aktivnu prijetnju američkim interesima, jer širi haos na Bliskom istoku, ali da će Bijela kuća prihvatiti mogućnost pregovora sa Teheranom.

Pompeo kaže da vidi rastuću prijetnju Irana i da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pojačava kapacitete kako bi odgovorila na bilo kakvu ofanzivnu akciju Teherana. 

"Sve smo učinili što je trebalo da povećamo našu bezbjednost, ali želimo da imamo odgovarajuće snage na terenu u slučaju da Iran krene protiv američkih interesa, bilo u Iraku, Avganistanu ili Jemenu, ili bilo gdje drugo na Bliskom istoku. Spremni smo da odgovorimo na adekvatan način", rekao je Pompeo za Si-En-Bi-Si. 

On je dodao da, uprkos pojačanom vojnom prisustvu na Bliskom istoku, Vašington ne traži sukobe i da je cilj SAD da se promijeni ponašanje iranskog rukovodstva. 

Prema njegovim riječima, diplomatsko rješenje nije jedino. 

"Za napad na američke interese bilo da je riječ o Irancima ili nekoj strani koju kontroliše Teheran, svi će biti odgovorni. Predsjednik Tramp je bio veoma jasan po tom pitanju - naš odgovor biće adekvatan. Iran je glavni faktor destabilizacije na Bliskom istoku i mi planiramo da to popravimo", rekao je Pompeo. 

On je istakao da SAD isključivo ciljaju na državnu vlast, ali nemaju namjeru da povrijede narod Irana. 

"Ove sankcije su usmjerene na iransko rukovodstvo kako bi ono promijenilo svoj stav, a ne na narod", rekao je Pompeo, prenosi "Sputnjik". 

Pompeo je rekao da je u Iranu na vlasti kleptokratski režim koji je ukrao milijarde dolara i proćerdao novac iranskog naroda na ratove širom svijeta.