Italija

Preminuo mafijaški don Rafaele Kutrolo: Jači od države, bog među mafijašima

18:24, 18.02.2021.
Izvor: avaz
Mafijaški don Rafaele Kutolo, zvani Profesor, umro je juče u 79. godini u zatvoru, a radi se jako moćnom kriminalcu koji je jedini uspio ujediniti sve napuljske mafijaške porodice, te je time stvorio jednu od najjačih kriminalnih organizacija na svijetu.

On je glavni protagonista uličnog rata koji je trajao od početka sedamdesetih do kraja osadesetih u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi.

Kako prenosi „La Stampa“ Kutolo je umro u bolnici u Parmi nakon više od 57 godina provedenih u zatvoru. On nikada nije pokazao kajanje niti je pokušao sarađivati sa tužiocima.

Organizacija koju je utemeljio je Nova organizirana Kamora i ona je rukovodila ostalim klanovima.

Rođen 1941. u Napulju, a u dobi od 22 godine prvi je put bio osuđen za ubistvo muškarca koji je uvrijedio njegovu sestru. U zatvoru je svojom harizmom i pjesničkim darom stekao nadimak Profesor.

Posebnost njegove organizacije leži u tome da ju je utemeljio u zatvoru i njome upravljao iz ćelije u kojoj je proveo gotovo cijeli život odrasle osobe.

Njegovom organizacijom je okončana podjela između velikih familija Kamore, napuljske mafije koje su sve na kraju morale polagati račune njemu što je postigao nasilnošću svojih ljudi koji su ga obožavali.

Moć mu je bila toliko velika da je imao odnose s tajnim službama i političarima.

Zahvaljujući svojim kontaktima obezbjedio je velike ugovore za obnovu grada Irpinije na jugu Italije uništenog 1980. u velikom potresu.

Ugovore za obnovu dobile su firme koje su kontrolisali njegovi ljudi.

Njegova vladavina obilježena je valovima ubistava, u prosjeku 300 nasilnih smrti godišnje, a njegovo carstvo zahvatalo je širok raspon djelatnosti od krijumčarenja cigareta od javnog sektora.

Nadahnuo je desetke knjiga pa čak i film, a tokom života je više puta ponavljao da posjeduje tajne kojima bi mogao srušiti talijansku državu.

- Bio je moćan bos, jači od premijera. Ta moć ga je držala čitavog života u zatvoru - komentarisao je za dnevnik „La Stampa“ napuljski pisac Roberto Saviano, autor knjige „Gomorra“.