Nova telefonska sjednica

Putin i Erdogan za političko rješenje sirijske krize

08:00, 16.10.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan podržali su, u telefonskom razgovoru, proces političkog rješavanja situacije u Siriji, saopštio je danas Kremlj.

"Predsjednici Rusije i Turske izjasnili su se za nastavak traženja političkog rješenja za Siriju i potvrdili privrženost obezbjeđivanju teritorijalnog integriteta te zemlje", navodi se u saopštenju.

Kremlj navodi da je razgovor održan na inicijativu Ankare, prenosi Tass.

U saopštenju se kaže da je Putin pozvao Erdogana da u narednih nekoliko dana posjeti Rusiju, što je on prihvatio.

Erdogan: Nismo zabrinuti zbog sankcija

Ankara nije zabrinuta zbog mogućih sankcija i nastaviće operaciju "izvor mira" na sjeveru Srijije, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

"Naš cilj je jasan i ne brinemo zbog mogućih sankcija. Neprijateljske snage u Siriji vrlo brzo gube pozicije. Naš cilj je da potisnemo teroriste 32 kilometra od naše granice", rekao je Erdogan, prenosi Tass.

Rusko ministarstvo odbane saopštilo je ranije danas da su sirijske vladine snage uspostavile kontrolu nad gradom Tabka i obližnjim aerodromom u provinciji Raka, nad brojnim mostovima na rijeci Eufrat i dvije hidroelektrane, kao i nad gradom Manbedž i obližnjim mestima.

Turska je 9. oktobra počela operaciju "izvor mira" na sjeveru Sirije sa ciljem, kako navodi Ankara, da stvori tampon zonu duž granice dvije zemlje gdje bi se vratile sirijske izbjeglice, kao i da od svoje granice da udalji sirijske Kurde koje smatra teroristima.

Sirija tursku ofanzivu vidi kao akt agresije, a potez Ankare naišao je na osudu skoro cijele međunarodne zajednice.