Nadomak obale Irana

Rastu tenzije u Omanskom zalivu, SAD poslale razarač

21:48, 14.06.2019.
Izvor: nezavisne.com
Thumbnail
Američka vojska saopštila je da je uputila razarač "Mejson" na mjesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana.

Takođe, SAD su optužile Teheran za napad i objavile video-snimak za koji tvrde da pokazuje kako iranska garda uklanja neeksplodiranu minu sa tankera.

Centralna komanda američke vojske je saopštila da SAD nisu zainteresovane za angažovanje u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti svoje interese, uključujući slobodu plovidbe.

U saopštenju se ističe da je vojska uputila razarač "Mejson" na mjesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Drugi razarač, "Bejnbridž", i dalje je u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom "Kokuka kurejdžes".

Na "Kokuka kurejdžes" se vratio dvadeset i jedan član posade, koje je spasio američki mornarički brod u Omanskom zalivu, kako bi olakšali vuču tankera u luku, saopštila je američka Peta flota.

"Kokuka kurejdžes", jedan od dva tankera na kojima su se u četvrtak dogodile eksplozije u Omanskom zalivu, sada je sigurno i pod vučom plovi prema luci Hor Fakana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštio je ranije njen operator Bernhard Šulte Šipmenadžment.

"Razarač, "Bejnbridž", ostaje u bliskom kontaktu sa tankerom", izjavio je "Reutersu" Džošua Fraj iz Pete flote.

Holandska inženjerska kompanija "Boskalis" je saopštila da je određena za spašavanje drugog pogođenog tankera Front Altera, čiji je operator Frontlajn.