Rade ih po narudžbi

Rusi proizvode robote koji mogu izgledati baš kao vi

22:39, 01.10.2019.
Izvor: Sputnjik
Ruska kompanija pokrenula je serijsku proizvodnju jedinstvenih čovjekolikih robota, koji ne samo da izgledaju onako kako želite i oponašaju vaše izraze lica, već su u stanju i da rade umjesto vas.

Iz kompanije Promobot, koja se nalazi u ruskom gradu Permu, kažu da njihovi humanoidni roboti, nazvani "Android Robo C", mogu da zamijene ljude u kancelariji, pa čak i kod kuće. Android može da odgovara na pitanja ljudi u tržnim centrima i muzejima, da bude administrator ili radnik u kancelariji, kao i da pozdravi posjetioce i komunicira sa njima, navodi proizvođač. Međutim, neće raditi mnogo duže od čovjeka - njegova baterija traje samo osam sati, prije nego što je treba ponovo napuniti.

"Ovo je prvi humanoidni android na svijetu, koji ne samo da oponaša ljudski izgled, već je u stanju da se integriše u poslovne procese. Već smo napravili jedan prototip, a sada ćemo proizvesti čitavu seriju", rekao je za ruske medije koosnivač i direktor razvoja ove firme za izradu robota Oleg Kivokurcev.

Što se tiče kućne upotrebe, robot može poslužiti kao prilično čudan "ukras", koji može da izgleda kako god vi želite. Zahvaljujući tome što ima više od 100.000 govornih modula u AI sistemu, robot je u mogućnosti da razgovara sa vama i da reprodukuje više od 600 izraza lica.

"Kompanija planira da pravi deset robota mjesečno", dodao je Kivokurcev. Bilo ko može da naruči robota, ali nije jasno koliko će on koštati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Председатель совета директоров #Promobot @uzalex84 и... @uzalex84. «Промобот» ломает барьеры взаимодействия человека с роботом. Это концепт нашего нового продукта — робота-компаньона. Мы разрабатывали его последние полтора года, его видели лишь несколько сотрудников компании и Дмитрий Медведев. Робот повторяет внешность человека, кожу, мимику, волосы на голове и даже щетину. Робот будет готов примерно через 18 месяцев. А пока — похож на оригинал?

A post shared by Promobot LLC (@rupromobot) on Apr 16, 2019 at 9:10am PDT

Promobot je već prodao desetine robota koji govore u Rusiji i šire, a njegovi roboti rade u 35 zemalja kao administratori, promoteri, konsultanti i vodiči, zamjenjujući ljude ili pružajući im podršku. Proizvođač robota planira da do 2024. godine razmjesti do hiljadu servisnih robota u različitim evropskim zemljama.