Rusija nije podržala komunike

17:52, 03.06.2020.
Rusija nije podržala komunike koji su danas usvojili partneri u Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira i ne može se saglasiti sa takvim pristupom koji očigledno ne doprinosi procesu međuetničkog pomirenja, negativno utiče na političku situaciju u BiH i nastavlja da podriva jedinstvo međunarodne zajednice, saopšteno je iz ruske Ambasade u BiH.

Iz ove ambasade istakli su da po ko zna koji put sa žaljenjem konstatuju da su komunikei Upravnog odbora PIK-a postali politički instrument koji "jednostrano prikazuje stvarnost, preko kojeg se pokušava uticati i, štaviše, uplitati se u unutrašnja pitanja BiH radi promovisanja agende koja ne samo da nema ništa sa implementacijom Mirovnog sporazuma, već je njemu u suprotnosti".

Iz ruske Ambasade naglašaju sveobuhvatnu podršku dejtonskim principima nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ravnopravnosti njena tri konstituitivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

- Potpuno podržavamo dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju između naroda BiH po svim važnim za njih pitanjima i smatramo ključnim rješavanje svih problema koje stoje ispred BiH putem kompromisa i konsenzusa. Pozivamo da se posveti pažnja ujedinjavajućoj agendi i radu u korist uspostavljanja istinskog nacionalnog pomirenja, te odbacujemo spoljno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH - naveli su iz Ambasade Rusije u BiH nakon dvodnevnog zasjedanja UO PIK-a koje je danas završeno u Sarajevu.

Iz ruske Ambasade su istakli da sa zabrinutošću prate razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH.

- Smatramo neprihvatljivim pokušaje vršenja političkog pritiska na organe suda i tužilaštva, kojima mora biti obezbijeđena mogućnost nezavisne, nepristrasne i profesionalne djelatnosti u skladu sa zakonom. Slučajevi prijetnje sudskim i tužilačkim radnicima moraju biti ozbiljno shvaćeni i hitno procesuirani - upozoravaju iz Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju se navodi da nezavisna i profesionalna treba biti i djelatnost Centralne izborne komisije, koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora.

- CIK ne može dozvoliti sebi da bude upletana u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti - konstatovali su iz Ambasade Rusije.

Iz ruske Ambasade ističu da predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom.

- U godinu obilježavanja 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, smatramo neophodnim posvetiti posebnu pažnju pitanju uloge međunarodne zajednice u suverenoj BiH koja je suvišna i ponekad prelazi ivicu neuplitanja u unutrašnja pitanja. Smatramo važnim da se formuliše nova formula ukidanja Kancelarije visokog predstavnika, koji je izgubio svoju korisnu ulogu i koji često postaje dio problema - konstatuju iz Ambasade Rusije u BiH.