Ruska vakcina stiže u Španiju

16:07, 13.08.2020.
Izvor: Sputnjik
Prva vakcina na svijetu protiv virusa korona Sputnjik V, kao i drugi ruski preparati za borbu protiv pandemije, biće dostupni u Španiji.

Kako saznaje Sputnjik, španska poslovna grupa "Iberatlantik Global Korporejšn", koja ima veliko iskustvo u promovisanju ruskih proizvoda na tržištima latinoameričkih zemalja, pristala je da bude distributer domaćih lijekova za borbu protiv kovida 19, kao odgovor na odgovarajući prijedlog Fonda "Roskongres".

Prema riječima rukovodioca za razvoj poslovanja sa Rusijom i zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND) u "Iberatlantik Global Korporejšn" Irine Krivič, poslovna grupa koju predstavlja ima "odlične odnose" sa ruskim poslovnim i zvaničnim krugovima, što zajedno sa temeljnim poznavanjem pojedinosti na tržištu Evropske unije omogućava dugoročnu uspješnu saradnju, zahvaljujući kojoj roba iz Rusije uspješno "zaobilazi carine i zakonska ograničenja"

Ruski preparati izazvali "bum" u Španiji

Sagovornica Sputnjika izrazila je uvjerenje da preparati poput Sputnjika V ili Avifavira imaju sve preduslove da postanu "prodajni hit" na španskom farmaceutskom tržištu, gdje je vijest o ruskim dostignućima u razvoju lijekova protiv korone izazvala pravi "bum", uprkos "skeptičnom tonu" u zapadnoj štampi.

"Potražnja za tim proizvodima ima sve predispozicije da bude visoka", istakla je Krivičeva.

Ona je dodala da ruska strana mora da se fokusira na ispunjavanje svih potrebnih uslova koje je propisala Španska agencija za lijekove i medicinsku opremu, kako bi ruski preparati protiv korone što prije stigli na "izuzetno zahtjevno i regulisano" tržište EU.

Krivičeva je takođe saopštila da je "Iberatlantik Global Korporejšn" spreman da učestvuje u promovisanju lijekova ruske proizvodnje u zemljama Afrike i Latinske Amerike, sa kojima španska poslovna grupa ima "bliske kontakte".

Podsjetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu na svijetu vakcinu za prevenciju virusa korona (kovida 19), koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.