Ruski "Mig" presreo američki izviđački avion iznad Pacifika

09:02, 10.04.2021.
Izvor: Srna
Ruski borbeni avion "mig 31" presreo je američki izviđački avion RC-135 iznad Pacifika, saopštio je danas ruski Kontrolni centar nacionalne odbrane.

"Radi identifikacije vazdušne mete i sprečavanja povrede ruske države granice lovac `mig 31` ruskih vazdušnih snaga podignut je u vazduh. Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušnu metu kao strateški izviđački avion RC-135 američkih snaga i ispratila ga iznad Tihog okeana", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se ruski avion, nakon što je ispratio stranu vojnu letjelicu sa ruske dalekoistočne državne granice, bezbjedno vratio u bazu, prenio je "Sputnjik".

Isti izvor dodaje da je ruski avion postupao strogo u skladu sa međunarodnim propisima u vezi sa korištenjem vazdušnog prostora. "Izbjegnuta je povreda državne granice", navodi se u saopštenju Centra.

NATO avioni intenzivirali su izviđačke aktivnosti nedaleko od ruske granice krajem prošle godine. Moskva je upozorila da takvi redovni letovi američkih i NATO aviona predstavljaju opasnost i rizik od slučajnih eksalacija.