SAD istražuje potencijalno curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani

09:41, 14.06.2021.
Američka vlada posljednjih nedjelju dana istražuje curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska kompanija, koja je djelimični vlasnik, upozorila na prijetnju.

Upozorenje uključuje i optužbu da je kineska uprava zadužena za sigurnost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije kako bi izbjegla zatvaranje nuklearne elektrane u Taišanu, u provinciji Guangdong.

Na situaciju je upozorila francuska kompanija ''Framatom'', a uprkos alarmantnom obavještenju, Bajdenova administracije vjeruje kako situacija još nije krizna.

Iako američki zvaničnici smatraju da situacija trenutno ne predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju radnicima ili kineskoj javnosti, neobično je da bi strana kompanija jednostrano zatražila pomoć američke vlade kada njen kineski partner još nije priznao da postoji problem.

Scenario bi mogao dovesti SAD u komplikovanu situaciju u slučaju da se curenje nastavi ili postane ozbiljnije, prenosi CNN.

Razgovori SAD-a i kineske vlade

Zabrinutost je ipak dovoljno velika s obzirom na to da je američko Vijeće za nacionalnu bezbjednost prošle nedjelje održalo više sastanaka.

O situaciji se razgovaralo s francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, javljaju izvori.

SAD je takođe bila u kontaktu s kineskom vladom, ali ishod tog razgovora nije poznat.

Američka vlada nije razjasnila šta se navodi u procjeni, ali dodaje da je kompanija ''Framatom'' kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost korišćenja američke tehničke podrške ne bi li riješila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani.

CNN je stupio u kontakt s kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gdje se nalazi elektrana, kao i sa kineskom ambasadom u Vašingtonu. Niko nije odgovorio, ali ali bitno je napomenuti da u Kini traje trodnevni državni praznik.

Francuska kompanija je izjavila da podržava rješavanje problema performansi nuklearne elektrane Taišan.

- Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim sarađuje sa relevantnim stručnjacima kako bi procijenio situaciju i predložio rješenja za rješavanje bilo kog potencijalnog problema - saopštili su iz francuske kompanije.