Sastanak Putin-Bajden: Visok ulog i mala očekivanja

09:39, 16.06.2021.
Izvor: RTS
Na prvom međusobnom sastanku predsjednik SAD Džozef Bajden i predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće u Ženevi o širokoj lepezi nagomilanih problema u svijetu, ali i odnosima dvije svjetske sile. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dvije zemlje ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji.

Iako analitičari i u Rusiji i u SAD poručuju da ne treba očekivati mnogo od prvog susreta dvojice predsjednika, znatiželja je velika. Dok se najavljuju "iskreni razgovori puni nesuglasica" i pored niza najavljenih tema još uvijek se ne zna o čemu će tačno Putin i Bajden razgovarati a koje teme će izbjegavati.

Od Sjevernog pola do Sirije, ne i o Ukrajini

Iz Bijele kuće poručuju da će predsjednik SAD prednost tokom samita dati temama odnosno kritikama na račun Rusije, polazeći od Ukrajine, preko kršenja ljudskih prava do navodnih ruskih softerskih napada. Ipak, malo je vjerovatno da će to biti "mjesto susreta" dvojice predsjednika.

Iako je Džozef Bajden vjerovatno najupućeniji predsjednik SAD kada je riječ o Ukrajini, mnogi analitičari smatraju da će Bajden tu temu vješto izbjegavati zbog korupcionaškog skandala za koji je njegov sin osumnjičen, a tiče se upravo poslova u Ukrajini.

Nuklearni sporazum sa Iranom, klimatske promjene i situacija na Bliskom istoku zvuče mnogo primamljivije i manje obavezujuće u trenutnoj situaciji.

Najvjerovatniji opipljivi rezultati bili bi početak nove runde pregovora o kontroli naoružanja, nazvanih pregovorima o strateškoj stabilnosti. To se prije svega odnosi na raketne sisteme koje su SAD i NATO postavile u Rumuniji i Poljskoj, a Rusija na Artiku.

Takođe bi moglo da se najavi da dvije zemlje preduzimaju korake ka normalizaciji diplomatskih odnosa, uključujući dozvolu američkom ambasadoru da se vrati u Moskvu i ruskom ambasadoru da bude vraćen u Vašington.

Oba ambasadora borave u svojim matičnim zemljama od aprila, kada je Bajden najavio novu rundu sankcija protiv Rusije i protjerivanje ruskih diplomata, kao odgovor na navodno rusko miješanje u izbore i sajber napade.

Početak početka

"Želimo da pređemo na stabilniju i predvidljiviju vezu - to je u našem interesu. Ne želimo da to bude kontradiktorno i uvijek pojačano. To je ono čemu se nadamo - da će ovo biti početak početka", poručila je portparolka Bijele kuće.

Nešto slično rekao je i državni sekretar SAD Entoni Blinken, da će Bajden od Putina tražiti predvidljiviji, stabilniji odnos, i saradnju u područjima koja su od zajedničkog interesa.

"Ali ako Rusija nastavi da preduzima nepromišljene i agresivne akcije, odgovorićemo snažno", rekao je Blinken.

Putin i Bajden nisu stranci

Za Bajdena Putin nije "najomiljenija ličnost", uz to bi svoju spoljnu politiku radije usmjerio na Kinu zbog čega traži "stabilan i predvidljiv" odnos sa Rusijom. Ali stručnjaci kažu da Putin ne traži isto, i da nema podsticaj da mijenja svoj kurs prema petom predsjedniku SAD-a s kojim ima posla u više od dvije decenije boravka na vlasti.

Putin je u intervjuu za En-Bi-Si Njuz rekao da se Bajden "radikalno razlikuje" od Trampa, kojeg je nazvao "izvanrednom osobom", a Trampovo ponašanje je suprotstavio Bajdenovoj dugoj karijeri u politici.

"To je druga vrsta čovjeka", rekao je Putin za Bajdena.

Da bi izbjegli svaku mogućnost "greške" iz Bijele kuće su već rekli da neće biti zajedničke konferencije za novinare nakon samita. Umjesto toga, Bajden će se novinarima obratiti odvojeno, izbjegavajući bilo kakva podsjećanja na sastanak i izjave Donalda Trampa i Vladimira Putina u Helsinkiju.

Putanja odnosa Rusije i SAD neće se suštinski mijenjati, ali se očekuje da će nekoliko oblasti biti ostavljene otvorene za budući dijalog.

Eventualna bura ostaće iza zatvorenih vrata samita u vili La Granž dok će se crvene linije i oštre poruke isticati samo na naslovnim stranama domaćih novina za untarpolitičke potrebe.