Potvrdio premijer

Španija pomilovala katalonske separatističke vođe

17:27, 22.06.2021.
Izvor: avaz
Thumbnail
Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) u utorak je pomilovao svih devet katalonskih separatističkih vođa, koji su osuđeni zbog organiziranja, po španskim zakonima, nelegalnog referenduma o nezavisnosti i donošenja deklaracije o nezavisnosti Katalonije 2017.

Sančez je obznanio pomilovanja u televizijskom obraćanju. Pomilovanja su uslovna i zabrana obavljanja javnih dužnosti za te katalonske vođe ostaje na snazi.

Sančez je opisao pomilovanja kao znak dobre volje i prvi korak prema rješavanju političkog sukoba Madrida s bogatom sjeveroistočnom regijom, čija vlada traži novi referendum o nezavisnosti, ali uz pristanak Madrida.

Socijalistički čelnik rekao je nakon sjednice vlade da će taj potez otvoriti "novu etapu dijaloga" koji će omogućiti "da se jednom zauvijek završi s podjelama i sukobljavanjem".

Devet katalonskih dužnosnika osuđeno je 2019. na kazne između devet i 13 godina zatvora zbog pobune i zloupotrebe javnih sredstava prilikom organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije.

Madrid je zabranio održavanje referenduma koji su bojkotovali pristaše ostanke Katalonije u Španiji, a katalonska regionalna vlast jednostrano je nakon referenduma proglasila nezavisnost.