Tramp je prvi predsjednik SAD koji je bio u bunkeru u posljednjih nekoliko decenija

08:11, 02.06.2020.
Izvor: Kurir
Zbog demonstranata koji su u petak uveče opkolili Bijelu kuću, Donald Tramp je izmješten u sigurnosni bunker koji se nalazi u okviru njegove službene rezidencije, i tako, kako prenose tamošnji mediji, postao prvi predsjednik SAD u posljednjih nekoliko decenija, koji je u njemu i "zvanično" boravio.

Predsjednički centar za operacije tokom vanrednog stanja, kako mu je zvanično ime, nalazi se ispod istočnog krila Bijele kuće, sagrađen je tokom Drugog svjetskog rata, za vrijeme Ruzveltove administracije, a predviđen je da izdrži i nuklearni udar.

Bunker je korišćen za vrijeme atentata 11. septembra 2001. ali se u njemu nije nalazio tadašnji predsjednik Amerike Džordž Buš, koji je boravio na Floridi, već potpredsednik Dik Čejni, njegova supruga Lin, te najbliži saradnici Kondolina Rajs, Keri Hjuz, Meri Metelin...

Jedine fotografije bunkera koje su se pojavile u javnosti datiraju upravo iz 2001. godine, baš kao i svjedočenje Laure Buš, supruge tadašnjeg predsjednika, koja je prema protokolu sprovedena u bunker.

“Vodili su me stepenicama, pa kroz neka velika gvozdena vrata koja su se zatvorila uz jak zvižduk. Poslije je slijedio hodnik koji se spuštao ka bunkeru. On je dizajniran kako bi bio pravi komandni centar, sa televizorima, telefonima, svim sistemima za komunikaciju. Odveli su me u konferencijsku salu. To je jedna manja prostorija sa velikim stolom”, ispričala je svojevremeno Laura Buš.

Hari Truman, koji je naslijedio Ruzvelta, naredio je neke promjene u Bijeloj kući, a jedna od njih se odnosila na proširenje misterioznog bunkera. Kako ističu američki mediji, ne postoje podaci da je nekada korišćen poslije napada od 11. septembra 2001. godine.

Ipak, uveliko se pričalo da je poprilično modernizovan između 2010. i 2012. godine, za vreme Baraka Obame, kada je za radove u Bijeloj kući izdvojeno 375 miliona dolara.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, Donald Tramp je u bunkeru proveo oko sat vremena.