Majk Pompeo

Tramp je spreman za vojnu akciju protiv Turske ako se ukaže potreba

07:48, 22.10.2019.
Izvor: klix.ba
Američki predsjednik Donald Tramp u potpunosti je spreman preduzeti vojnu akciju protiv Turske ako se za to ukaže potreba, izjavio je to američki državni sekretar Majk Pompeo u razgovoru s Vilfredom Frostom za CNBC vijesti.

Pompeo i Frost razgovarali su o raznim temama, uključujući situaciju u Ukrajini, prekid vatre u Siriji, energetski sektor i još mnogo toga.

U ovom razgovoru Pompeo je odbio da otkrije crvenu liniju koja će ubrzati vojne akcije protiv Ankare, rekavši da ne želi govoriti o planovima predsjednika i o tome da li će preduzeti strašan poduhvat upotrebe američke vojne sile.

Osim toga, dodao je da će Vašington sigurno prvo upotrijebiti ekonomske i diplomatske ovlasti prije nego što pribjegne vojnoj akciji.

Američki potpredsjednik Majk Pens prošle sedmice objavio je sporazum prema kojem Ankara obustavlja svoje vojne operacije na pet dana, omogućavajući SAD na taj način da olakša povlačenje kurdskih snaga sa sjevera Sirije.

Turska je s druge strane 9. oktobra najavila da ima za cilj udaljavanje kurdskih snaga od turske granice i uspostavljanje sigurne zone dužine 30 kilometara. Turska smatra da se kurdske snage na sjeveru Sirije ne razlikuju od Kurdistanske radničke partije (PKK) i organizacije koju Ankara smatra terorističkom.