Predsjednik SAD-a

Tramp negira povezanost sa operacijom plaćenika

10:17, 06.05.2020.
Izvor: Srna
Američki predsjednik Donald Tramp negirao je danas su SAD povezane sa navodnim upadom u Venecuelu zbog kojeg su dvojica američkih državljana uhapšena u toj južnoameričkoj državi.

Tramp je istakao da je nedavno saznao o hapšenju Amerikanaca koje Venecuela optužuje da su plaćenici.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da su plaćenici dio operacije za atentat na njega koju podržavaju susjedna Kolumbija i SAD.

"Šta god da je, obavijestićemo javnost o tome. Međutim, to nema nikakve veze sa našom administracijom", naglasio je Tramp.

Vlasti Venecuele identifikovale su dvojicu uhapšenih Amerikanaca kao Luka Denmena i Ejerana Berija, bivše pripadnike specijalnih snaga povezanih sa privatnom bezbjednosnom firmom "Silverkorp" na Floridi.

Dvojica bivših vojnika uhapšeni su početkom sedmice nekoliko desetina kilometara dalje od njihovog planiranog mjesta iskrcavanja u selu Čuao. Vlasti navode da je zaplijenjena i oprema.

Bivši pripadnik "Zelenih beretki" i osnivač "Silverkorpa" DŽordan Godro preuzeo je odgovornost za vođenje operacije "Gideon", koja je pokrenuta tokom vikenda.

Gudro je prethodno rekao da je operacija bila osmišljenja za zarobljavanje Madura, ali ne i ubistvo. Prema njegovim riječima, imao je ograničen budžet za operaciju nakon potpisivanja sporazuma sa liderom opozicije Venecuele Huanom Gvaidom, kojeg on optužuje da ga nije isplatio.