Zastave na pola koplja

Tramp traži smrtnu kaznu za napadača na sinagogu: Moramo biti uz jevrejsku braću

14:10, 28.10.2018.
Izvor: Fena
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp traži smrtnu kaznu za napadača koji je u sinagogi u Pitsburgu ubio 11 osoba.

"Moramo biti uz našu jevrejsku braću i sestre kako bismo zauvijek porazili antisemitizam i pobijedili mržnju. Onima koji ih nastoje uništiti, poručujem da ćemo mi njih uništiti“, poručio je Tramp.

Zastave su u Sjedinjenim Američkim Državama su spuštene pola koplja po Trampovom nalogu.

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Boversa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pitsburgu i uz povike "svi Jevreji moraju umrijeti", otvorio vatru na vjernike na šabat, sedmični neradni dan za Jevreje, prenosi Al Džazira Balkans.

Bovers je uhapšen i prevezen u bolnicu jer je policija morala otvoriti vatru kako bi ga savladala, a on je uz sebe imao jurišnu pušku i tri komada vatrenog oružja.

Osim 11 ubijenih vjernika, šest je ranjenih, među kojima su četiri pripadnika snaga reda.

Tramp je osudio "zlo masovno ubistvo", a njegova kćerka Ivanka, koja je prešla na judaizam, izjavila je "Amerika je snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".

"Ne smije biti nikakve tolerancije za antisemitizam ili bilo koji oblik vjerske mržnje", poručio je predsjednik Tramp.

"Moramo biti uz braću i sestre Jevreje kako bismo pobijedili antisemitizam i snage mržnje" rekao je predsjednik na predizbornom skupu u Illinoisu koji je održan u jeku priprema za izbore 6. novembra na polovini mandata za Kongres.

Sve zastave u Bijeloj kući, na zgradama vlade, u kampovima za vojnu obuku, pomorskim bazama i na ratnim brodovima bit će spuštene na pola koplja do 31. oktobra.

Robert Bovers, 46-godišnji stanovnik Pitsburga, optužen za napad i uhapšen, na društvenim mrežama je napisao da jevrejske organizacija za izbjeglice Hebrew Immigrant Aid Society "voli dovoditi osvajače koji ubijaju" Amerikance. 

"Ne mogu stajati sa strane i svjedočiti ubistvima mojih ljudi. Dosta mi je vaše optike - krećem", napisao je napadač na društvenoj mreži Gab, stvorenoj kao alternativa Tviteru.

Robert Bovers bit će suđen i za antisemitske zločine i prijeti mu smrtna kazna, najavio je američki ministar pravosuđa Džef Sešions. 

Nešto kasnije savezni ured ministarstva pravosuđa za Pensilvaniju objavio je da je Bovers optužen po 29 tačaka od kojih 11 za upotrebu vatrenog oružja sa željom da počini zločine, a 11 za sprječavanje obavljanja vjerske službe što je rezultiralo smrću.