SAD

Trampu prijeti zatvor, tužilac Njujorka otvorio krivičnu istragu

09:11, 19.05.2021.
Izvor: RTS
Kontrola poslovanja "Tramp organizacije“ prerasla je iz parnične u krivičnu što bi moglo da rezultira zatvorskom kaznom za bivšeg predsjednika

Državni tužilac države Njujork otvorio je krivičnu istragu protiv "Tramp organizacije", kompanije koju je vodio bivši američki predsjednik prije nego što je ušao u politiku, proširujući prethodnu istragu koja se bavila poslovanjem.

"Obavijestili smo "Tramp organizaciju" da naša istraga više nije građanske (parnica sa državom) prirode," rekao je Fabijen Levi, predstavnik za štampu tužiteljke Leticije Džejms.

Dodao je da je istraga sada krivična i pridružena istrazi koju vodi tužilac Menhetna, kao i da za sada neće imati daljih komentara.

Istraga je otvorena 2019. godine i bavila se Trampovim poslovima prije ulaska u Bijelu kuću. Pokrenuta je poslije izjava bivšeg Trampovog advokata  Majkla Koena koji je izjavio da je Tramp „naduvao" izvještaje o svojoj imovini kako bi obezbijedio veće zajmove od banaka nego što bi inače dobio, dok je istovremeno u poreskim prijavama obezvrijeđivao svoje bogatstvo kako bi plaćao manje.

Upravo to je sada predmet istrage.

Tužilac oblasti Menhetn Saj Vans Mlađi pokrenuo je sopstvenu istragu o poslovanju Donalda Trampa i njegovih saradnika kako bi utvrdio da li je kompanija pravila finansijske prekršaje, a meta su bili Trampove nekretnine poput Tramp kule, Tramp hotela i njegovo Seven Spring imanje sjeverno od grada Njujorka.

Donald Tramp je odbacio ove optužbe poručivši da se radi o političkoj osveti koju sprovode tužioci koje su postavile Demokrate.

Njemu je u velikoj mjeri onemogućeno obraćanje javnosti od januara ove godine kada su mu suspendovani svi nalozi na društvenim mrežama zbog upada njegovih pristalica u zgradu Kongresa i Senata SAD.