Popela se na krov centralnih termi

Turistkinji zbog selfija u Pompeji prijeti kazna od 6.000 KM

12:23, 17.08.2020.
Izvor: Tanjug
Turistkinji koja se popela na krov centralnih termi, u ruševinama antičkog grada Pompeji prijeti kazna od 3000 evra i zatvor, piše agencija Ansa.

Žena čiji lični podaci nisu saopšteni popela se na krov termi da bi napravila selfi, a nju je u međuvremenu fotografisao drugi turista, objavio na društvenim mrežama, što je izazvalo burne reakcije i proteste.

Pokrenuta je istraga, žena je identifikovana, ali će istraga utvrditi i čiji je propust omogućio da se osobe mogu popeti na krov konstrukcije strare dvije hiljade godina.

Prema pravilima grada muzeja Pompeji osobe ne smiju da se penju, naslanjaju niti da sede na ostatcima kuća, zidova ili bilo kojih konstrukcija niti smiju da ponesu ni kamenčić iz grada muzeja.

Ova pravila važe u svim muzejima i arheološkim parkovima u Italiji.

Žena na krovu termi u Pompejima je drugi slučaj turista, u zadnjih 15 dana, koji se u muzejijma, arheološkim parkovima, galerijama i sličnim mjestima istorije i kulture, ponašaju kao "slon u staklarskoj radnji".

Početkom avgusta austrijski turista je, da ni napravio sefli, sjeo na originalnu skulpturu od gipsa Antonia Kanove, i slomio prste na nozi skulpture.

Sigurnosne kamere su snimile austrijskog turistu, vidi se da je shvatio sta je uradio, brzo je pobjegao sa mjesta, ali je idientifikovan kao dio grupe turista koji su posjetili muzej. Austrijski turista je priznao djelo i prihvatio da plati odštetu.

Parlamentarac i kritičar umetnosti Vitorio Sgarbi nazvao je austrijskog turistu "varbarskim vizigotom" i zatražio drastičnu kaznu koja bi buduće turiste odvratila od sličnih pokušaja.