Premijer saopštio

U Grčku na more bez testa i karantina

16:00, 22.05.2020.
Izvor: Tanjug
Turistima u Grčkoj neće biti potreban test na Kovid 19, a neće biti ni karantina, prenosi portal Grčkainfo. To predviđa plan za pokretanje turizma u Grčkoj pod nazivom "Restart tourism", koji su objavili grčki premijer Krijakos Micotakis i ministar turizma Haris Teoharis.

Turistička sezona počinje 15. juna i primjenjivaće se svi zdravstveni protokoli kako bi i građani i turisti ostali bezbedni, a moguće je tesitanje posjetilaca metodom slučajnog uzorka prilikom boravka u zemlji.

Turistička sezona i dolazak stranih turista u Grčku počinje 15. juna kada se očekuje dolazak turista iz oko 20 zemalja sa dobrim epidemiološkim rezultatima.

Lista tih zemalja će biti javno objavljena krajem maja, a grčki premijer Micotakis je rekao da su u pitanju zemlje Balkana, Baltika i sjeverne Evrope, navodi Grčkainfo.

Prema informacijama grčke televizije SKAI, prvih 18 zemalja čije će turiste Grčka primiti od 15. juna su Kipar, Izrael, Kina, Јapan, Australija, Norveška, Danska, Austrija, Bugarska, Srbija, Rumunija, Albanija, Poljska, Sjeverna Makedonija, BiH, Mađarska, Slovačka i Češka.

Predviđeno je da jedrenje na grčkim morima počne 25. maja.

Kampovi i hoteli koji su otvoreni tokom cijele godine počinju sa radom 1. juna.

Takođe, 15. juna će se otvoriti sezonski hoteli u Grčkoj, a istog dana počinju i letovi avionom, za početak samo preko aerodroma u Atini (Elefteros Venizelos).

Turisti iz ostalih zemalja se očekuju od 1. jula, a istovremeno se otvaraju i svi ostali aerodromi u zemlji.

Postepeno uklanjanje svih mjera se očekuje 15. jula.

Što se tiče osiguranja, zdravstvena putna osiguranja koja su turisti uplaćivali ni prethodnih godina nisu pokrivala epidemije i pandemije.

Kako navodi Grčkainfo, vijest koju prenose pojedini srpski mediji da će turisti koji obole od virusa u Grčkoj morati da plate za boravak u karantinu 2.100 evra, u Grčkoj nije prenijela nijedna zvanična instanca.

Takođe, svi zdravstveni protokoli koji će se sprovoditi u hotelima, ugostiteljskim objektima i plažama u Grčkoj biće sprovedeni kako bi se turisti i zaposleni zaštitili, a ne oštetili ni zdravstveno ni finansijski.

Svi turisti koji žele da nastave sa planiranjem svojih ljetovanja mogu izvršiti rezervacije smještaja u Grčkoj od 15. juna.

Turisti koji su prije pandemije rezervisali ljetovanje bez agencije treba da provere sa vlasnikom smještaja datum početka rada tog smještaja, dok oni koji su rezervisali putem agencija neka sačekaju instrukcije svojih turističkih agencija.