Nastavljene provokacije

Ukrajina zadržala ruski tanker

13:33, 25.07.2019.
Izvor: Sputnjik
Ukrajinska služba bezbjednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima, prenose mediji.

Kako se navodi, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplijenjen.

Mediji navode i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cijela posada ispitana.

Podsjetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice, „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, 25. novembra prošle godine su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presjekli državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova, koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući i dva agenta Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su se, prema riječima pres-službe Federalne službe bezbednosti, nalazili na brodovima i koordinisali provokacije. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom koja je u vezi sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobjedio Vladimir Zelenski.