Pronađena antitijela

Virus korona kružio Amerikom prije nego što se desio "Vuhan"

10:44, 03.12.2020.
Korona virus harao je Sjedinjenim Državama i prije nego što je Kina prijavila prvi slučaj 31. decembra 2019. godine, pokazalo je istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Crvenog krsta.

Zvanično je u Americi potrđen prvi slučaj kovida-19 tek 19. januara 2020, ali otkrića u objavljenom izvještaju govore da je virus cirkulisao prije toga.

Istraživači su proučavali oko 7.400 doniranih uzoraka krvi u devet američkih država u periodu od 13. decembra 2019. do 17. januara 2020. Dokazi o antitijelima, čije prisustvo govori da li je osoba imala kontakt sa virusom, postojali su kod 106 ovih uzoraka, prenosi RT.

To znači da je korona virus možda bio u SAD mjesec dana prije nego što je potvrđen prvi slučaj i nekoliko nedjelja prije nego što su kineski zvaničnici izvjestili o infekciji u Vuhanu.

Analize podataka iz bolnica širom SAD krajem 2019. pokazale su porast broja oboljelih od gripa u tom periodu. Mnogi pacijenti su imali "jak kašalj" i druge teške respiratorne simptome.

I evropski zvaničnici spekulišu da je korona virus bio prisutan na tom kontinentnu prije nego što je Kina potvrdila zaraze. Francuska studija otkrila je antitijela u uzorcima krvi uzetim početkom decembra prošle godine. Slična studija sprovedena je u Italiji, gdje su se antitijela pojaviljivala još u septembru 2019.

Španski virolozi, međutim, pronašli su tragove korona virusa u uzorcima kanalizacione vode još u martu prošle godine, dakle čak devet mjeseci prije Vuhana.