"Sjeverni tok dva"

Zaharova: Vašington da ne izmišlja ilegalne prepreke izgradnji gasovoda

16:42, 09.04.2021.
Izvor: Srna
SAD ne treba da izmišljaju bilo kakve protivzakonite prepreke koje bi ometale završavanje gasovoda "Sjeverni tok dva", saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da bi za SAD bila dobra ideja da daju primjer poštovanjem relevantnih normi međunarodnog prava i da na kraju prestanu da podmeću protivzakonite prepreke sprovođenju pomenutog projekta.

"Uprkos tome što nisu dio Konvencije UN o zakonu mora, SAD se postavljaju kao neko ko čvrsto zagovara o slobodi mora za sve zemlje. To je baš u njihovom stilu, zar ne? Iako nisu dio relevantnog međunarodnog procesa, SAD zahtijevaju da svi prate njihovo tumačenje određenih pravila", istakla je Zaharova.

Projekat "Sjeverni tok dva" predviđa izgradnju dvije linije gasovoda godišnje zapremine 55 milijardi metara kubnih od obale Rusije kroz Baltičko more do Njemačke.

Izgradnja gasovoda suspendovana je krajem 2019. godine, nakon što je švajcarska kompanija za postavljanje cijevi "Olsis" obustavila rad usljed sankcija SAD. Radovi su nastavljeni u decembru prošle godine, nakon 12 mjeseci pauze, podsjeća TASS.