Žena poginula u nevremenu u Velikoj Britaniji

22:08, 08.11.2019.
Izvor: Tanjug
Najmanje jedna žena je izgubila život nakon što je danas dijelove Britanije pogodila oluja tokom koje je za manje od 24 sata pala količina kiše koja padne za mjesec dana.

Žena je stradala u bujici u mjestu Darli Dejl u Derbiširu, javio je Rojters.

Britanija je izdala više od 100 upozorenja zbog poplava, a stanovnicima u dijelovima sjeverne Engleske savjetovano je da se evakuišu iz svojih domova uslijed zabrinutosti da su im životi ugroženi, nakon što je za manje od 24 sata pala mjesečna količina padavina.

Na desetine ljudi bile su zarobljene u jednom šoping centru u gradu Šefild preko noći, a oko 100 osoba spasili su vatrogasci u gumenim čamcima iz drugog tržnog centra u blizini, prenosi Rojters.

Najveća je zabrinutost za kuće u pet oblasti oko rijeke Don u blizini grada Donkastera, gdje su vlasti navele da je uporna kiša izazvala jake poplave, jer je vodostaj dostigao rekordne visine i predstavlja opasnost po život.

"Stanovnicima ovih oblasti preporučuje se da se odmah evakuišu", saopšteno je iz uprave Donkastera, uz savet ljudima da "potraže utočište kod porodice i prijatelja". Navedeno je i da su uspostavljeni prihvatni centri.

Iako je većina ozbiljnih poplava zahvatila centralnu i sjevernu Englesku, bilo je više od 100 drugih upozorenja širom zemlje gdje je Agencija za životnu sredinu upozoravala da su poplave takođe moguće.

Obilna kiša poremetila je i željeznički transport u mjestima oko Šefilda i drugim pogođenim područjima, dok su mnogi putevi takođe zatvoreni.

"Strašno je vidjeti užasne poplave širom severa Engleske," izjavio je na Twitteru premijer Boris Džonson i zahvalio službama i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama.