Volite šoping i isprobavanje krpica? Znate li koliko su one prljave

17:04, 01.05.2018.
Thumbnail

Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije na njujorškom univerzitetu podigao je "puno prašine" svojim najnovijim istraživanjem.

Naime, Tierno tvrdi kako je odjeća koju isprobavamo u buticima daleko prljavija nego što mnogi od nas mogu i da pretpostave. U intervjuu za Huffington Post potvrdio je da se na odjeći koja se nalazi na vješalicama može pronaći velika količina fekalnih klica, norovirusa i bakterija, uključujući streptokoke i stafilokoke.

"Nije to pet ili šest ljudi... to su desetine i desetine ljudi, a odjeća stoji tamo nedjeljama i mjesecima", rekao je Tierno.

"Klice se većinom šire kroz kožu, disajnim kanalom i anusom, a čak i dodirivanje odjeće predstavlja rizik", nastavio je on.

Takođe, mnogi komadi garderobe se tretiraju hemijskim sredstvima i bojama koje i same mogu iritirati kožu, a upravo je to još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da operete robu prije nego što je obučete i nosite.

Sličnog je razmišljanja i Donald Belsito, profesor dermatologije sa Univerziteta u Kolumbiji, koji je za Wall Street Journal rekao da neoprana odjeća omogućava širenje gljivica i zaraznih bolesti. Za kraj su se s obojicom naučnika složili i sami radnici u buticima.

"Mnogo ljudi čim dođe u svoj dom odmah stavljaju novu odjeću na sebe. To što ima etiketu ne znači da to niko prije nije nosio. Stvarno bi trebalo oprati garderobu nakon kupovine jer nikada ne znate gdje je sve bila", zaključili su naučnici.

(Agencije)